Stadsfossielen zijn overal te vinden

Ooit las ik een artikel over stadsfossielen in Amsterdam: zonder het te weten lopen we dagelijks over kilometers eeuwenoude natuurhistorie. Ik denk dat het niemand opvalt. Het is inderdaad een detail waar niemand zomaar op zal letten. In veel oude binnensteden vind je veel grote grijsblauwe tot zwarte stenen die in gebruik zijn als stoep of stoeprand. Niet alleen in Amsterdam of andere oude Hollandse steden, maar ook in badkamer- en toiletdrempels van jaren ’70 woningen in Doesburg merkte ik 😉

Dit arduinsteen of Belgische blauwe hardsteen is een kalksteensoort waarmee je prima kan bouwen. Deze steensoort is onder water ontstaan, toen Europa nog onder een tropische zee lag. Je raadt het al; veel grotere planten en dieren uit deze zee zijn nu te vinden in het gesteente.

In mijn eigen huis is ook van deze soort hardsteen gebruikt voor de drempels en ik kan er soms uren naar kijken. Iedere keer zie ik toch weer andere vormen tevoorschijn komen, soms maar enkele millimeters groot en erg lastig te fotograferen. Het is een bijzonder gevoel dat deze stenen met fossielen al 300 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Kom op! Ga ook eens op fossielenjacht in je huis of stad.

kalksteen fossiel
O.a. stengels van zeelelies en een stuk koraal
kalksteen fossiel
O.a. stengels van zeelelies en een stuk koraal
kalksteen fossiel
Honingraatkoraal

Loop je door een grote stad? Smartphone uit en kijk eens om je heen en onder je voeten.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

één reactie

  1. marieke
    16 februari 2018
    Reply

    Wauw…. nooit geweten maar vanaf nu ga ik er hel goed opletten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *